Stichting Beroepsopleiding Hartfunctielaboranten

Registratie

 

Hartfunctielaboranten horen bij de ziekenhuisprofessionals met een zorg-technisch profiel en deze zijn geen onderdeel van de beroepen in de individuele gezondheidszorg en zijn ook niet opgenomen in het BIG-register. Desalniettemin hebben hartfunctielaboranten veel verantwoordelijkheid en wordt van hen verwacht in grote zelfstandigheid te kunnen werken. Om die reden is er een intern beroepsregister met erkenningssystematiek ingericht door de Nederlandse Hartfunctie Vereniging, de Vereniging van Technisch Hartstimulatie Specialisten en de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie. Deze erkenning wordt door de SBHFL in overleg met de beroeps- en wetenschappelijke verenigingen zorgvuldig bewaakt en geldt zowel voor de opleiding van hartfunctielaboranten als de dagelijkse praktijk. De SBHFL kent twee registers: Het kwaliteitsregister en het opleidingsregister.

Kwaliteitsregister

In het kwaliteitsregister staan professionals die in het bezit zijn van een afgeronde, volledig erkende, opleiding tot hartfunctielaborant met een uitstroomprofiel (echocardiografie, hartkatheterisatie, cardio-implantaten, ambulante monitoring). Hierbij wordt gedoeld op de volgende opleidingsroutes (1-12-2024) (ℹ️Dit overzicht is vastgesteld op een specifieke datum. Omdat zowel het werkveld als opleidingsland continue in beweging zijn, kan het zo zijn dat het overzicht wordt aangepast in reactie daarop. Om die reden kunnen er geen rechten aan ontleend worden, maar dient het als indicatie op de datum die genoemd staat. Mocht u willen weten of een opleiding(sroute) geaccrediteerd is, dan kunt u contact opnemen met de stichting.):

  • Volledig afgeronde LOI-opleiding, HBO-bachelor Hartfunctielaborant
  • Bachelor Medische Hulpverlening (Hogeschool Arnhem Nijmegen) of Biometrie (Hogeschool Zuyd), afgestudeerd in de cardiodiagnostiek, gevolgd door een SBHFL-erkende post-HBO opleiding in één van de uitstroomprofielen.
  • HBO-V aangevuld met route Gezondheid & Technologie, gevolgd binnen de cardiologie (Hogeschool Saxion), gevolgd door een schakelprogramma (LOI) en een SBHFL-erkende post-HBO opleiding in één van de uitstroomprofielen.
  • Master Technische Geneeskunde/Technical Medicine (UTwente, TU Delft), afgestudeerd op een cardiologie-afdeling, gevolgd door een SBHFL-erkende post-HBO opleiding in één van de uitstroomprofielen.

Informatie over de totstandkoming van geaccrediteerde opleidingsroutes staat in het document Handreiking opleidingsroutes. Hierin kunt u lezen hoe de opleidingsvisie is omgezet in geaccrediteerde opleidingstrajecten. Het kwaliteitsregister kan door iedereen worden ingezien via de website van de stichting, tenzij een hartfunctielaborant heeft aangegeven dat niet te willen. In het kwaliteitsregister kan alleen de voorletter, achternaam en de registratie gezien worden.

Opleidingsregister

In het opleidingsregister staan alle instituten die de opleiding tot hartfunctielaborant, geheel of gedeeltelijk, aanbieden en in die hoedanigheid zijn geaccrediteerd door de SBHFL. Dit geldt voor zowel het algemene deel van de opleiding als de uitstroomrichtingen. In het opleidingsregister wordt iedereen opgenomen die zich inschrijft bij de SBHFL na afronding van één van deze opleidingen. Na inschrijving mag iedereen ook gebruik maken van de functies van de SBHFL, zoals het bijhouden van deskundigheidsbevorderende activiteiten. Echter, iemand wordt pas opgenomen in het kwaliteitsregister na afronding van één van de trajecten zoals omschreven onder ‘Kwaliteitsregister’. In tegenstelling tot het kwaliteitsregister is het opleidingsregister niet vanaf de website van de stichting in te zien.

Overzicht SBHFL-erkende opleidingen

Studenten die de volledige opleiding tot hartfunctielaborant bij de LOI volgen hebben een praktijkopleidingsplaats. In de regel is dat het ziekenhuis waar de student werkzaam is. Om als praktijkopleidingsplaats te dienen, moet een ziekenhuis geaccrediteerd zijn en dit is vastgelegd in het register van ziekenhuizen. Deze accreditatie wordt verleend door de SBHFL indien het ziekenhuis studenten opleidt tot hartfunctielaborant volgens de eisen die de opleiding daar aan stelt. Bij de vijfjaarlijkse kwaliteitsvisitatie van de NHV wordt de hartfunctieafdeling ook beoordeeld op het functioneren van de afdeling als praktijkopleidingsplaats. Vastgesteld 1-12-2024 (ℹ️Dit overzicht is vastgesteld op een specifieke datum. Omdat zowel het werkveld als opleidingsland continue in beweging zijn, kan het zo zijn dat het overzicht wordt aangepast in reactie daarop. Om die reden kunnen er geen rechten aan ontleend worden, maar dient het als indicatie op de datum die genoemd staat. Mocht u willen weten of een opleiding(sroute) geaccrediteerd is, dan kunt u contact opnemen met de stichting.).

Opleidingsaanbieder Opleiding Algemeen Echocardiografie Hartkatheterisatie Ambulante monitoring Cardio-implantaten HBO-Bachelor Getuigschrift
LOI HBO-bachelor Hartfunctielaborant  ✔️ ✔️ ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
LOI Post-HBO opleiding Hartfunctielaborant  Schakel-onderdelen ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Hogeschool Arnhem Nijmegen Medische Hulpverlening ✔️ ✔️*1
Hogeschool Zuyd Mens & techniek, Biometrie ✔️ ✔️*1
Hogeschool Saxion HBO-V + GT (cardiologie) ✔️*2
InHolland Post-HBO Echocardiografie ✔️
Fontys Post-HBO Echocardiografie ✔️
CCN Echocardiografie academie ✔️

*1: Deze opleidingen dienen altijd gevolgd te worden door een post-HBO opleiding om tot volledige erkenning te komen en opname in het kwaliteitsregister.
*2: Deze opleidingen dienen altijd gevolgd te worden door het volgen van schakelonderdelen en een post-HBO opleiding om tot volledige erkenning te komen en opname in het kwaliteitsregister.

Eerste registratie als hartfunctielaborant

Inschrijven in het kwaliteitsregister van de SBHFL gaat niet automatisch. Een hartfunctielaborant kan dit proces in gang zetten door zich aan te melden bij de SBHFL en daarbij alle relevante getuigschriften en diploma’s te uploaden. Voordat professionals worden opgenomen in het kwaliteitsregister wordt gecontroleerd of de betrokkene voldoet aan de drie B’s van de hartfunctielaborant (Meer informatie over geaccrediteerde opleidingstrajecten vindt u terug in het document Handreiking opleidingsroutes):

  • Bachelor: De professional moet (minimaal) in het bezit zijn van een HBO-bachelor getuigschrift met een zorg-technisch profiel binnen het cardiale domein.
  • BCP: De professional moet beschikken over alle competenties zoals die zijn omschreven in (1) het beroepscompetentieprofiel van de algemeen hartfunctielaborant én (2) het beroepscompetentieprofiel van (minimaal) één van de uitstroomvarianten.
  • Bevoegd: Alle onderdelen van de opleiding moeten geaccrediteerd zijn door de SBHFL en het opleidingsinstituut moet de bevoegdheid van de SBHFL hebben gekregen om dat opleidingsonderdeel aan te bieden.

Als wordt voldaan aan deze criteria, dan kan een professional worden ingeschreven in het kwaliteitsregister. Bij de eerste registratie in het kwaliteitsregister wordt gekeken naar de diplomadatum van het laatst behaalde diploma. Deze datum bepaalt of je direct wordt opgenomen in het kwaliteitsregister of dat je eerst in het diplomaregister wordt vermeld.

  • Is je diploma niet ouder dan vijf jaar, dan sta je tot 5 jaar na de diplomadatum vermeld in het kwaliteitsregister hartfunctielaborant. Dat betekent dus dat iedereen die pas is afgestudeerd en zich registreert automatisch in het kwaliteitsregister hartfunctielaborant terecht komt.
  • Is je diploma ouder dan vijf jaar, dan word je in eerste instantie vermeld in het diplomaregister. Door middel van een herregistratie (zie item Herregistratie op deze pagina) kun je aantonen te voldoen aan de kwaliteitscriteria, waarna je wordt opgenomen in het kwaliteitsregister hartfunctielaborant. Een onvoorwaardelijke herregistratie geldt voor vijf jaar.

Herregistratie

Met een herregistratie wordt aangetoond dat een hartfunctielaborant voldoet aan de kwaliteitseisen van de beroepsgroep. Door herregistratie behoud  een hartfunctielaborant vermelding in het kwaliteitsregister.
Bij herregistratie staan twee kwaliteitscriteria centraal: Deskundigheidsbevordering en werkervaring.

Deskundigheidsbevordering

Een hartfunctielaborant moeten voldoende bij- en/of nascholingspunten hebben behaald en deze moeten vermeld staan in het digitale portfolio. Hierbij gelden de volgende puntentotalen:

  • Laboranten met 1 uitstroomrichting moeten 60 punten per 5 jaar halen waarvan minimaal 30 in de uitstroomrichting.
  • Laboranten met 2 uitstroomrichtingen moeten 90 punten per 5 jaar halen waarvan minimaal 30 in iedere uitstroomrichting.
  • Laboranten met 3 uitstroomrichtingen moeten 120 punten per 5 jaar halen waarvan minimaal 30 in iedere uitstroomrichting.

Werkervaring

Op het moment van herregistratie moet een verklaring  van de werkgever worden overlegd waarin wordt bevestigd dat u als hartfunctielaborant minimaal 12 uur per week werkzaam bent geweest in de uitstroomrichting(en) waarvoor u herregistratie aanvraagt. Dat getal mag een gemiddelde zijn over de afgelopen 5 jaar. Wanneer voor meer dan 1 uitstroomrichting herregistratie wordt aangevraagd dan neemt dit getal telkens met 12 uur toe.

Besluit tot herregistratie

Als bij de beoordeling van het digitaal portfolio(ℹ️) blijkt dat een hartfunctielaborant voldoet aan de gestelde criteria dan verstuurt de SBHFL een bevestiging van periodieke registratie in het kwaliteitsregister. Deze is geldig voor vijf jaar. Met andere woorden: U bent dan vijf jaar kwaliteits-geregistreerd. In deze periode bouwt u opnieuw het digitaal portfolio op om vijf jaar later opnieuw een melding te krijgen van herregistratie. De periodieke registratie beslaat dus telkens een periode van vijf jaar. Herregistratie is een cyclisch proces.

Niet voldaan aan de eisen?

Wanneer een hartfunctielaborant niet voldoet aan de eisen voor herregistratie, dan komt de kwaliteitsregistratie te vervallen, maar de vermelding in het diplomaregister blijft behouden. Er zijn 2 regelingen voor hartfunctielaboranten die niet aan de  gestelde eisen kunnen voldoen en daardoor niet vermeld kunnen worden in het kwaliteitsregister: Dispensatieregeling en herintrederegeling.

Dispensatieregeling

De dispensatieregeling betreft een voorlopige registratie die verleend kan worden voor de duur van 2 jaar. De dispensatieregeling is voor hartfunctielaboranten die wel kunnen voldoen aan de werkervaringseis maar onvoldoende bij- en/of nascholingspunten hebben behaald uit deskundigheidsbevorderende activiteiten. Om voor deze regeling in aanmerking te komen dient een plan van aanpak gemaakt te worden om het tekort aan punten in te lopen. Dit plan dient ondertekend te zijn door de werkgever en geupload te worden in het portfolio. Wanneer na 2 jaar voldaan is aan de gestelde eisen kan de herregistratie worden verlengd tot 5 jaar

Herintrederregeling

De herintrederregeling is voor hartfunctielaboranten met een volledig erkende opleiding die niet kunnen voldoen aan de werkervaringseis en onvoldoende punten hebben behaald uit deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Herintreders komen in eerste instantie voor 5 jaar in het diplomaregister. Na 5 jaar in het diplomaregister volgt een heraccreditatie voor het kwaliteitsregister.

Deskundigheidsbevorderende activiteiten

Deskundigheidsbevorderende activiteiten zijn:

  • Volgen van een geaccrediteerde scholing of symposium (punten staan vermeld op het programma)
  • Het geven van een lezing op een geaccrediteerd symposium (6 punten)
  • Het schrijven van een artikel in een vakblad (6 punten)
  • Het presenteren van een casus op een symposium (2 punten)
  • Het presenteren van een casus in eigen ziekenhuis voor collega’s, assistenten en cardiologen. 2 punten, maximaal 3x per 5 jaar, mits voorzien van een verklaring van een van de cardiologen met vermelding van de deskundigheidsbevordering.

Geschillencommissie

Als een hartfunctielaborant het niet eens is met het (her)registratiebesluit, dan kan een beroep gedaan worden op de geschillencommissie. Deze commissie bestaat uit 1 onafhankelijke cardioloog en 2 hartfunctielaboranten. Deze commissie zal beoordelen of een hartfunctielaborant voldoet aan de eisen en bekijken of er zwaarwegende omstandigheden zijn die van invloed zouden moeten zijn op het (her)registratiebesluit. Hieruit volgt een advies dat leidend is bij het definitief besluit (her)registratie.

Samenstelling geschillencommissie per 1-3-2025:

– Bob Springorum (gemandateerd door VITHaS)

– Danny Verbunt (gemandateerd door NHV)

Lid NVVC volgt nog

Links naar documenten