Stichting Beroepsopleiding Hartfunctielaboranten

Nascholing

Om de registratietitel als hartfunctielaborant te behouden is het voor iedere hartfunctielaborant verplicht om deskundigheidsbevorderende activiteiten te doen, zoals het volgen van bij- en nascholingen. Dit wordt getoetst bij de vijfjaarlijkse herregistratie [link naar herregistratie].

Alle bij- en nascholingen dienen vooraf getoetst te zijn door de SBHFL. In dit toetsingsproces wordt beoordeeld of het onderwijs voldoet aan de voorwaarden om door de SBHFL geaccrediteerd te worden. Hierbij wordt gekeken:

    • Of de scholing aansluit bij het werkveld van de hartfunctielaborant voor wat betreft inhoud en niveau;
    • Of het behoort bij de algemene hartfunctie of één van de uitstroomprofielen (echocardiografie, hartkatheterisatie, ambulante monitoring, cardio-implantaten).

Vervolgens wordt beoordeeld wat de studiebelastingstijd is, zodat er accreditatiepunten aan het programma kunnen worden toegekend. De stelregel hierbij is dat ieder onderwijsuur 1 accreditatiepunt oplevert, tot een maximum van 6 punten per dag. Niet alleen het volgen van onderwijs, maar ook het geven van onderwijs en de daarbij behorende voorbereidende activiteiten kunnen geaccrediteerd worden. Voor een overzicht zie: Herregistratie.

 

Administratie van nascholingspunten

Alle nascholingspunten moeten worden toegevoegd aan het digitaal portfolio in de individuele SBHFL-balieomgeving van een hartfunctielaborant. Voor binnenlandse scholingsactiviteiten is het verplicht dat de accreditatie is verricht voorafgaand aan de activiteit, voor buitenlandse scholingsactiviteiten is dat niet verplicht. In de SBHFL-balieomgeving kan iedere hartfunctielaborant zelfstandig punten bijhouden door het selecteren van de scholingsactiviteit en het uploaden van deelname-certificaat. Buitenlandse certificaten of niet geregistreerde scholingsactiviteiten kunnen via dezelfde route worden toegevoegd aan het portfolio. Het systeem telt het aantal nascholingspunten automatisch op en maakt een onderverdeling naar algemene hartfunctie of één van de uitstroomprofielen. Op die manier heeft een hartfunctielaborant altijd een overzicht van het puntentotaal en is het inzichtelijk of wordt voldaan aan de herregistratie-eis.

Aanvraag van accreditatie

Accreditatie van nascholing moet altijd gedaan worden voorafgaand aan de scholingsactiviteit en kan gedaan worden via de SBHFL-balie. Via dit systeem kan informatie over het scholingsprogramma, de betrokken professionals en andere relevante informatie worden verzonden. De accreditatie-aanvraag wordt daarna automatisch in behandeling genomen door de SBHFL en in normale gevallen vindt toekenning van de accreditatie binnen 6 weken plaats. Accreditatie kan worden aangevraagd voor face-to-face onderwijs, maar ook voor digitale scholingsactiviteiten. Zodra een opleiding is geaccrediteerd verschijnt deze automatisch op nascholingskalender.